Знаете ли, че в миналото носенето на шапки е било признак за аристократизъм?

зимни шапки

Модата е едно от онези явления, които сякаш са неподвластни на времето – във всеки период от човешката история е имало облекла, аксесоари, чанти, шапки и обувки, които са се разглеждали като особено модерни и актуални за времето си.

Точно по модата сме в състояние да се ориентираме относно нагласата на обществото към красивото, естетичното и елегантното. Макар и тенденциите да се менят през годините и през различни етапи от човешката история различни визии да са били на мода, то винаги ще има актуални линии, достойни за следване от ценителите на красивото. В днешната статия обръщаме внимание на ролята на един любим на всички аксесоар – носенето на шапки винаги е било важна част от изграждането на вълнуваща и правеща впечатление визия.

В миналото са били израз на принадлежност към висшето общество и аристокрацията

Вероятно много пъти досега, докато сте гледали по-стари филми, ви е правило впечатление, че дамите от висшето общество и тези с принадлежност към определен аристократичен кръг винаги могат да бъдат забелязани да носят шапки на публични места. Шапката се е разглеждала като аксесоар, пряко демонстриращ положението в обществото на дадената дама. Тази модна традиция се корени още в миналото, когато аристократките са се познавали по бялата кожа на лицето, недокосната от слънцето. Тенът е бил символ на упоритата полска работа на открито – ето защо заможните жени са били готови на всичко, за да опазят лицето си бяло и изтънчено. А как по-лесно би могло да се осъществи това, освен с носенето на шапки и чадъри?

В днешно време носенето на зимни шапки е признак не само за елегантност, но и за грижа за здравето и удобството

Макар и днес стереотипите за красота доста да се различават от тези, характерни за отминалото време, едно си остава същото – желанието към постигане на прекрасна визия, отговаряща на модните тенденции.

Към днешна дата връх в модата заема не само стремежът към елегантност, но и опитът дрехите и аксесоарите да се превърнат в удобни и функционални артикули. Затова и включването на зимни шапки в есенния или зимния ансамбъл се прави не само, за да спечелим вниманието и погледите на околните, но и за да предпазим самите себе си от пронизващия студ навън.

Не се колебайте, а час по-скоро се снабдете с нови модели зимни шапки, които с топлината и мекотата си ще ви накарат да се почувствате наистина уютно и удобно, дори и в най-суровите зимни дни и вечери.