Странични ефекти при лечението на ДПХ (ED, тестостерон)

Странични ефекти при лечението на ДПХ (ED, тестостерон)

Мъжете с доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), които са използвали финастерид (известен също като проскар и пропеция) за лечение на състоянието си, са имали влошаване на еректилната дисфункция (ЕД), което не е било разрешено при продължаване на лечението.

Освен това те преживяват намаляване на нивата на тестостерон, което води до хипогонадизъм (практически без образуването на полови хормони).

Въпреки това, мъжете, които са използвали сексуални стимуланти (камагра на желе), не са имали нито една от тези нежелани странични ефекти. Резултатите, които понастоящем са достъпни онлайн в списанието Hormone Molecular Biology and Clinical Investigation, са проведени от изследовател от Медицинския университет в Бостън (BUSM).

Съществуват значителни противоречия относно тежестта и продължителността на неблагоприятните ефекти на 5α-редуктазните инхибитори (5α-RI) като финастерид. Много изследователи смятат, че неблагоприятните ефекти върху половата функция засягат само малка част от пациентите, получаващи лечение, и се смята, че такива неблагоприятни ефекти се разрешават с продължаване на лечението.

Изследователите са изследвали 470 мъже, лекувани с финастерид и 230 мъже, които са получили алфа-блокера тамсулозин за своята ДПХ. И двете групи са проследени в продължение на 45 месеца и са оценени за подобряване на симптомите на ДПХ. Измервани са също нивата на простатния антиген и нивата на тестостерон.

Ефектът на лекарствата върху качеството на живот се оценява по скалата на мъжките симптоми на стареене, а ефектът на лекарствата върху еректилната функция се оценява от Международния индекс на еректилната функция. Изследователите установяват, че мъжете, които са получавали финастерид, са имали забележимо и значително постепенно намаляване на еректилната функция и значително и постепенно намаляване на общите нива на тестостерон, докато пациентите, лекувани с тамсулозин, не са.

Според изследователите и двете лекарства са показали, че са полезни при лечението на симптоми на долните пикочни пътища, свързани с ДПХ. „Въпреки това, 5α-редуктазните инхибитори имат нежелани сексуални странични ефекти и в някои случаи тези ефекти продължават“, обясни авторът Абдулмагед М. Трейш, MBA, д-р, професор по биохимия и урология в BUSM. „Тъй като сексуалната функция се счита за неразделна част от цялостното здраве, важно е клиницистите да са наясно с неблагоприятните странични ефекти от този клас лекарства върху човешкото здраве като цяло и по-специално сексуалната функция. Нашето проучване подчерта, че въздействието върху еректилната функция е сериозен проблем и трябва да се обърне внимание по-внимателно.“