Красотата и изборът на спално бельо са свързани – вижте как

Красотата и изборът на спално бельо са свързани - вижте как

Изборът на подходящо спално бельо е важен в редица аспекти. На първо място, разбира се, това е удобството и комфортът на вашето легло. Чаршафите от нискокачествена материя  и грубите завивки със сигурност не са най-подходящият вариант, тъй като те имат потенциала да влошат качеството на съня ви.

Интересен факт, за който може би не сте се замисляли е, че изборът на чаршафи и калъфки за вашата спалня може да окаже благотворно влияние върху красотата ви. Чудите се как точно е възможно това? Вижте в следващите редове.

Изборът на калъфка е по-важен отколкото си мислите

Мнозинството от дамите, а също и част от господата, инвестират значителни усилия, време и средства в поддръжката на добър външен вид. Сред най-популярните разкрасителни процедури са тези, насочени към поддръжка на кожата на лицето, а също и косата. Оказва се обаче, че освен в скъпи процедури е добре да инвестирате и в правилната калъфка.

Нека започнем от там, че когато легнете да спите, косата ви е в постоянен допир с възглавницата ви. Честото въртене или смяната на позицията на сън, води до триене на косата ви с повърхността на възглавницата.

Когато калъфката ви е направена от изкуствен и груб материал, това може да е причина косата ви да изглежда наелектризирана и непокорна, когато се събудите сутрин. Вероятно ви се струва поправимо и безобидно,  но в дългосрочен план може да доведе до накъсване на косъма, липса на жизненост и нужда от по-често подстригване.

Освен това, кожата на лицето ви също е в постоянен досег с възглавницата, затова е добре да заложите на деликатна материя. Дерматолозите са категорични, че редовната подмяна на калъфката е от изключително значение, за да предотвратите появата на пъпки и други несъвършенства.

Изборът на завивки и чаршафи също

Друга важна част от избора на спално бельо – това са чаршафите и пликовете за завивки. Тук отново подчертаваме, че грубите и прекалено изкуствени материи, могат да раздразнят кожата на тялото, особено ако страдате от прекомерно суха кожа. Постоянното триене в неприятната материя може да предизвика дискомфорт, сърбеж и зачервяване. Ако случаят е такъв и при вас, най-добре проверете дали причината не се крие в чаршафите ви и непременно ги заменете с такива от приятна и мека материя.

Неподходящо спално бельо и завивки също може да окаже неприятни последици за външния ви вид. Прекалено плътните и дебели завивки лесно могат да причинят прегряване на тялото, а от там  и интензивно потене, което би могло да доведе до дехидратация на организма. Както добре знаете, хидратацията е от огромно значение затова кожата да бъде свежа и да запази младежкия си вид за по-дълго.

Как да изберем подходящо спално бельо?

Вече знаете по какъв начин изборът на спално бельо би могъл да се отрази на красотата ви. Ако  сте решили, че трябва да смените старите калъфки и чаршафи, вероятно вече се питате как да изберете нови. Ето няколко полезни съвети:

Водещият критерий при покупка на спално бельо е материята. Препоръчително е да заложите на меки и естествени материи, като памук и лен. Те осигуряват естествена проветривост, като минимизират възможността от прегряване на тялото по време на сън. Също така, естествени влакна са меки и комфортни на допир и няма да дразнят чувствителната ви кожата ви.

Материите, които споменахме по-горе, са отличен избор и за калъфки, така че спокойно може да заложите на комплект спално бельо от 5 части, например. Все пак, ако искате да обърнете специално внимание на грижата за косата, специалистите съветват да заложите на сатенена калъфка. Причината за това е, че сатенът е материал, който в най-голяма степен предотвратява триенето и намалява наелектризирането и накъсването на косата. Той е лек и комфортен, но имайте предвид, че е една идея по-хлъзгав от останалите материи.

Това са няколко полезни съвета, които може да опитате и вие, за да подобрите комфорта на вашето легло, а също така да се радвате на здрави и красива коса и кожа.