Скандинавският стил в обзавеждането – защо го обичаме?

home style

Когато стане дума за дом и обзавеждане, няма човек, който да не иска жилището му да е онова райско кътче, от което ще почерпи така необходимите сили и добро настроение.


Домът е крепост, са казали хората, и са съвършено прави. Обзавеждането му, обаче, може да се превърне в истинско предизвикателство – в днешно време изобилства от идеи и различни интериорни стилове. Човек спокойно би могъл да се изгуби сред множеството тенденции и предложения.

Затова днес ви представяме едно интериорно решение, което ще се хареса на онези от вас, които предпочитат реда, подредеността и изчистените линии. Запознайте се с така широкопопулярния скандинавски стил и защо е предпочитан от много домакинства.

Скандинавският стил е подреден

Както споменахме, ако обичате изчистените линии, то тогава това е правилното интериорно решение за вас. Този стил предполага ред – няма да видите нищо хаотично разхвърляно. За всеки предмет е отредено конкретно място с цел голяма функционалност и визуално сходство. Предпочитани са свободните и широки пространства – в скандинавския стил няма да видите претрупани с мебели помещения. Акцентът там пада на малкото, но функционални предмети.

Изчистена цветова палитра

home interior

Ако сте почитател на ярките, крещящи цветове, то тогава този стил не би ви допаднал. Скандинавският стил залага на натурални тоновебежово, бяло, черно, кафяво, тъмнозелено, пепелнорозово, тъмносиньо – и рядко се срещат комбинации от цветове. Най-често основните цветове са черно, бяло, бежово с някой от пастелните тонове за акцент. Дървесните и метални акценти са особено предпочитани.

Килими и одеяла

Скандинавският стил обича дългокосместите интериорни аксесоари – килимите, възглавниците и одеялата с дълъг косъм са особено предпочитани и допринасят за усещането за уют и топлина. Не залагайте обаче на твърде големите килими – по-добре изберете компактен килим, който да акцентира, а не да покрива целия ви под. Обзаведете дивана и фотьойлите си с дългокосмести възглавници в тъмнозелено или пепелнорозово – ще придадете темперамент и настроение на помещението.

Зеленина в помещенията

houseplants

Скандинавският стил толерира растенията в интериора. Поставете саксии с естествени или изкуствени цветя – первазите на прозорците са особено предпочитано място, както и стенните етажерки, които също са задължителен елемент от интериора. Растенията придават свежест и неповторимо усещане, че сте сред природата. Правят дома ви да изглежда обзаведен с вкус и стил. Ако заложите на естествените цветя пък, има редица стайни растения, които се грижат за чистотата на въздуха в стаите. При всички случаи, не бихте сгрешили, ако заложете на нотка свежест в дома си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.