3 детски книжки, които с удоволствие бихме прочели и сега

childrens books

Спомняте ли си чудното безгрижно детство, в което най-големият кошмар на всяко дете беше следобедния сън? А сещате ли се за детските книжки, които сте разлиствали тогава нетърпеливо?


Има някои детски класики, които така дълбоки се вкореняват в душите и сърцата ни, че с умиление продължаваме да се сещаме за тях и вече в зряла възраст. Дори и като възрастни, на всеки от нас му се приисква да разтвори отното любима история от детството и да се потопи в чудния свят, който го е усмихвал като дете. Ето три любими книги, които със сигурност ще искате да прочетете отново!

„Пипи Дългото чорапче“

pippi's house

Кой не си спомня причудливите приключения на рижавото момиче с плитките?

Вероятно и вие сте имали желанието като деца да тръгнете по стъпките на Пипи и да станете „нещотърсач“. Убедени сме, че и ви се е приисквало да имате кон и маймунка вкъщи. И, разбира се, най-важното – да имате приятели като Том и Аника, които винаги ще са на разположение, когато ви се прииска да се забъркате в някоя пакост.

Историята на Пипи и до днес вълнува мнозина малчугани по света. Убедени сме, обаче, че и възрастните прибягват до нея в онези лениви неделни уикенди, които им се приисква да са отново деца. А какъв по-добър начин от това да се върнем обратно към света, обрисуван от Астрид Линдгрен?

„Мечо Пух“

Спомена за историите на лакомото мече и горските му приятели още стоплят сърцата ни. Любима детска книжка на милиони деца по света, „Мечо Пух“ ни впуска в приключения и мъдрости, относно истинското приятелство и отдаденост.

Кой не помни Тигъра, Йори, Прасчо и останалите герои от гората, които не спираха да ни усмихват и умиляват? Дори и вече като възрастни, честичко ни се приисква да се впуснем в поредното горско приключение и да се завърнем към онези детски безгрижни години.

„Малкият принц“ – детската книжка с мъдрости

the little prince

Екзюпери вплита толкова много смисъл и мъдрост в историята си за „Малкия принц“, че за творбата му хората казват, че трябва да се прочете поне 3 пъти през живота на човек, за да бъде усетена и осмислена нацяло.

Шедьовърът е възможно да ни е бил непонятен, когато сме били малки, и да сме гледали само по повърхността на повествованието. Сега, обаче, евентуалният втори прочит ще добави нови и нови смисли към историята. Книжката е неспирен поток от житейски мъдрости и такива, свързани с приятелството и любовта. Едва ли има друго подобно детско издание, което е в състояние да докара сълзи в очите.

Всяка една от тези книги е същинска съкровищница, побрала в себе си и смях, и усмивки, и любов, и истини, които, често като възрастни, ни убягват. Улисани в забързаното и натоварено движение, ние често пропускаме да спрем и да се сетим за всички неща, които сме предали на децата си, когато са били малки.

Защото именно в тях се коренят истински ценните и смислени неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.