Кварцов или автоматичен часовник: кое е по-добро?

От 60-те години на миналия век дебатите бушуват както сред любителите на часовниците, така и в самата индустрия, за това кое е по-добре: кварцов или автоматичен часовник?

Макар че повечето пуристи биха ви накарали да вярвате, че няма нищо като прецизността и технологичността на механичния часовник, съвременната технология зад кварцовото движение със сигурност има своя справедлив дял от впечатляващи характеристики.

Както ще видим в тази статия, дали кварцовите или автоматичните движения на часовника наистина са по-добри, зависи от конкретните нужди на потребителя.

Произход

Първите автоматични или механични часовници са разработени в Европа през 15 век. Първоначално запазени за роялистите, тези ранни часовници са проектирани да се носят около врата. Всъщност Германия е разработи един от първите часовници.

Кварцът идва

Първоначално разработени от японската марка часовници Seiko, часовниците с кварцови движения успяха да осигурят по-евтина, по-точна алтернатива на механичните часовници. За да разберете повече за тяхната история прочете статията https://timedix.bg/blog/kakvo-e-kvartsov-chasovnik/.

Кое да изберем?

Автоматичните часовници са много любими на пуристите – хора, които се радват на традиция и майсторство преди всичко. Естествено, те също са нещо като символен статус поради изключително високата си цена и рядкост.

От друга страна, кварцовите часовници предоставят чудесно точна, евтина и издръжлива алтернатива на класическия стил. И не, часовниците, базирани на кварца, не са евтини, масово произвеждани артикули, но цената на кварцовото движение на парче обикновено е значително по-ниска от механичните им братовчеди.

Кварцовите часовници са популярни сред всички видове носители на часовници – от детските часовници до тези за големи мъже.

Както вече споменахме, разликата между кварцови и автоматични часовници е чисто въпрос на личен вкус…

A aналогов или цифров часовник да си купим?

Въпреки че никой не се съмнява в полезността на евтино изработените цифрови часовници за 20 лева, те не могат да сравняват с аналоговите часовници, които бихте намерили в https://timedix.bg/raketa. Аналоговият часовник остава изборът на професионалисти във всяка област, по целия свят.

Първо предимство

Аналоговият часовник разполага със стрелки за показване на времето. Тези стрелки функционират благодарение на механична структура. Аналоговият часовник може да се захранва от автоматично движение или движение от кварц. От друга страна, цифровият часовник показва времето. благодарение на LED екран и се захранва от батерия.

Защо да носите аналогов часовник

Има много причини, поради които трябва да носите аналогов часовник. Така например, аналоговите часовници надграждат вашия външен вид. Те ви придават класа и стил. Това не е никак малко, нали?

Аналоговите часовници са устойчиви

Ако изберете правилния аналогов часовник, ще можете да носите аксесоар, много по-силен от дигиталния си роднина. Благодарение на издръжливите компоненти и материали, използвани за изграждането, животът му ще бъде много дълъг.

Тези часовници са перфектен спътник за плуване, скално катерене, сърф или пътуване по света. Цифровият часовник, изработен от пластмаса, не може да гарантира дълголетието на аналоговия часовник в никакъв случай.

Аналоговите часовници предлагат повече възможности за дизайн

Без значение от вашия стил, със сигурност ще намерите подходящия аналогов часовник за вас. Противно на цифровите часовници, които имат ограничени възможности за дизайн, аналоговите часовници се предлагат в почти всички форми и цветове.

Аналоговите часовници могат да внесат минимализъм в живота ви

В свят, пълен с екрани, понякога по-малкото информация за китката ви означава повече. Времето може да е най-ценният ни ресурс и начинът, по който избираме да го проследим, има много голям смисъл.

Когато времето е толкова ценно, няма нужда да получавате разсейващи известия от дигиталния свят. Имайки аналогов часовник на китката си, вие също е много по-малко вероятно да губите време за проверка на телефона си.

Е, избрахте ли вече какво да си купите?