Видове ключове

видове ключове

Видове ключове

Ключове са се правили от древни времена. Един от най-старите модели е изработен от дърво и е намерен в гробницата на египетския фараон Рамзес втори. Нуждата да опазим собствеността си води до естествената еволюция на ключовете в днешния свят, където всичко е ориентирано около техниката и развитието на новите технологии.  Заключващите устройства се усъвършенстват с невероятна бързина, стават все по-сложни, надеждни и модерни. Затова и изборът на ключове е голям, като те съответстват на стандартите, които се налагат при изработката на заключващите системи.

Всички имаме кола, дом, квартира или извънградска къща. Ключът за тях носим винаги със себе си и той не е само предмет, а  символ на собствеността ни. Необходимостта да заключваме и пазим покъщнината си, определя  неговата важност. Почти всеки, който е губил ключ, знае каква паника и безпокойство предизвиква тази неприятност.

Изборът на ключ зависи от това, какво заключващо устройство сме избрали.

Най- общо ключовете се класифицират така:

Ключове за цилиндрови брави – малки по размер, с различен брой зъби от едната или двете страни или с перфорации – т.е. повърхността им е осеяна с перфорирани дупки и те приличат на перфорирана карта.

Ключове за лостови брави – различават се един от друг по броя на кухините и зъбите. Заключващото устройство е с вдлъбнатини, а зъбите на прилягащите му ключове са отпред.

Електронни ключове – те имат вградени чипове, които съдържат код в паметта си, отварящ съответната врата. След проверка на кодирането, ако то е вярно, заключващият механизъм се отваря.

Интерактивни ключове – това са модели с вграден магнит в профила, който се свързва със заключващия цилиндър.

Ключалките са индивидуални устройства и за всяка е необходим определен ключ, който да я отвори. Когато ги избирате, информирайте се за степента на секретност, новото на защита и гаранционния срок на ползване.